“Uradi sam” podloga za fotografiranje

Osim dobrog fotića, dobrog svjetla, rekvizita i ostaloga, za dobru fotografiju bitna je i dobra podloga. S obzirom da nemamo svi te sreće da u stanu ili u prostoru u kojem fotkamo imamo baš idealne uvjete i idealnu površinu, ja sam odlučila napraviti sama svoju podlogu i podijeliti s vama ovaj tutorial.

Krenimo redom, za izradu ove podloge za fotografiranje trebat će vam:

img_20180610_1046531

-daske
-boja za daske
-valjak za bojanje i nastavak za valjak
-brus papir i drška za brus papir
-štapić za miješanje boje
-podloga za bojanje, npr. najlon ili vreća za smeće
-suha stara krpa

A toplo preporučujem i:

-razrjeđivač
-zaštitne rukavice

Za daske sam koristila blanjane stupce smreke koje sam kupila u Furniru. Dimenzija stupaca je bila 18x95x2400, kupila sam tri takva stupca i zamolila ljubaznog stričeka da ih prereže na pola što je odmah učinio tako da sam sa svime, od ulaska u dućan do izlaska, bila gotova za otprilike 15 minuta, a stupci su zajedno koštali 130 kuna.

img_20180609_114059

Ostale potrepštine za ovaj tutorial koštale su također stotinjak kuna, tako da zapravo mogu reći da sam prošla vrlo jeftino jer, kao što ćete vidjeti u nastavku tutoriala, za dvjestotinjak kuna dobila sam čak dvije vrlo kvalitetne podloge koje se lako skladište i zauzimaju malo prostora, a napravljene su potpuno po mojoj želji, mislim da se to definitivno isplati.

Za bojenje drveta koristila sam tamno sivu i bijelu boju. Iskreno, uopće se ne razumijem u boje i lakove, u dućanu sam samo tražila boju za drvo za unutarnju upotrebu i tražila sam mat boju jer ne volim kad se površine sjaje.

img_20180610_095640

Kada otvorite limenke, boja će vjerojatno biti čudna jer su se komponente boje od stajanja razdvojile, trebate ju dobro promiječšati nekim štapićem da se boja sjedini i primjetit ćete da polako postaje ta boja koju ste i kupili. Prije bojenja drvo nisam posebno tretirala, samo sam sa brus papirom izbrusila rubove i sitne nepravilnosti na daskama, skinula naljepnice i izbrusila ostatke smole. Prvo sam krenula sa tamno sivom stranom. Preporučam da daske bojate na podu kojeg ste prethodno zaštitili vrećom za smeće, najlonom ili nečim sličnim. Ja sam koristila mali valjak sa spužvastim nastavkom i zadovoljna sam kako je odradio posao. Bojajte dasku jednu po jednu, obratite pozornost na to da obojate i rubove, nanesite jedan malo deblju sloj boje, pričekajte da se daska prosuši minutu, dvije, i zatim suhom starom krpom lagano prebrišite boju po sredini da dobijete malo “pohabani” efekt.

img_20180610_101803

img_20180610_1024231

Na gornjoj slici možete vidjeti razliku između potpuno obojanih i lagano prebrisanih dasaka, a krajnji rezultat je na slici dolje:

img_20180616_094606

Ja sam dosta zadovoljna kako su daske ispale s obzirom da je proces bojanja bio relativno brz i jednostavan. Daske sam ostavila da se posuše preko noći, a zatim drugu stranu dasaka obojala bijelom bojom, s time da sam ovaj put nanijela nekoliko laganih premaza i ostavila da se daske posuše, bez da sam ih brisala suhom krpom jer sam htjela da budu čisto bijele. Druga strana je ispala ovako:

img_20180616_101926

Svakako preporučam da dobro zaštitite prostor u kojem ćete raditi i da koristite zaštitne rukavice. Također, svakako preporučujem i razrjeđivač, koji ja nisam imala pa sam ostatke boje po stanu i s ruku skidala nekim prastarim acetonom kojeg sam našla u kupaonskom ormariću. 😀 S obzirom da nisam imala razrjeđivač, a spušvasti nastavak mi je trebao i za bojanje drugih daski, taj nastavak sam jednostavno bacila jer mu više nije bilo spasa i stavila rezervni nastavak koji sam kupila “za svaki slučaj”, što se pokazalo vrlo korisnim tako da preporučujem da kupite još jedan spužvasti nastavak “za svaki slučaj”.

Daske nisam niti ljepila niti učvršćivala čavlima, nego sam ih ostavila tako svaku posebno tako da kada mi ne trebaju mogu ih sklopiti jednu na drugu, kao na prvoj slici ovog tutoriala, i spremiti bilo gdje jer gotovo da ne zauzimaju nikakav prostor.

Nadam se da vam se svidio ovaj tutorial, ukoliko imate nekih pitanja, javite se u komentarima. I naravno, nakon odrađenog posla počastite se keksima, sretno! 🙂

img_20180616_0944532

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s